Θετικά συναισθήματα:

Μια λίστα με 26 παραδείγματα & Ορισμός στην Ψυχολογία (μέρος Β)

Courtney Ackerman, MSc.,

www.positivepsychology.com/positive-emotions-list-examples-definition-psychology/

Τα οφέλη των θετικών συναισθημάτων στην υγεία μας

Ανάμεσα στα πολλαπλά οφέλη που έχουν τα θετικά συναισθήματα στην υγεία μας είναι η μείωση του άγχους και η τόνωση της αίσθησης ότι «είμαστε καλά». Τα θετικά συναισθήματα μπορούν να δράσουν σαν «προφυλακτήρες» ανάμεσα σε εμάς και τα στρεσογόνα γεγονότα στην ζωή μας, επιτρέποντάς μας να τα διαχειριζόμαστε πιο αποτελεσματικά ενώ διατηρείται σε καλά επίπεδα η ψυχική μας υγεία. (Tugade, Fredrickson, &Barrett, 2004).

Επιπροσθέτως, το 2006 ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το να βιώνει κανείς θετικά συναισθήματα, βοηθά στο να προσαρμόζει το άτομο την αντίδρασή του στο άγχος αλλά και του επιτρέπει να «επανέλθει» από τις αρνητικές επιδράσεις του άγχους με πιο άμεσο τρόπο. (Ong, Bergeman, Bisconti, &Wallace).

Τα θετικά συναισθήματα μπορούν ακόμα να μας προστατέψουν και από τα κρυολογήματα! Φοιτητές που επιλέχθηκαν να γράψουν για έντονα θετικά βιώματα για 3 μέρες, επί 20 λεπτά την ημέρα, επισκέφτηκαν αισθητά λιγότερες φορές την κλινική του πανεπιστημίου για συμπτώματα αδιαθεσίας, σε σχέση με εκείνους που έπρεπε να γράψουν για κάποιο αδιάφορο (ουδέτερο) θέμα.  (Burton&King, 2004).

Το να βιώνουμε θετικά συναισθήματα μπορεί να γίνει αφορμή ώστε να επιλέξουμε πιο υγιεινές πρακτικές και έμμεσα να συνεισφέρει και στην καλύτερη υγεία μας γενικά. ΟHerzenstein (2008) παρατήρησε ότι αρκετά θετικά συναισθήματα οδηγούν τελικά σε ποίκιλα οφέλη στην υγεία μας, μεταξύ των οποίων και:

  • Ότι η χαρά είχε σαν αποτέλεσμα να τείνουν τα άτομα σε συμπεριφορές αναζήτησης περισσότερου θετικού ρίσκου και ποικιλίας στον τρόπο ζωής, αλλά και συμπεριφορές επικέντρωσης στα  πιθανά οφέλη / κέρδη

ενώ,

  • Η ικανοποίηση είχε σαν αποτέλεσμα αυξημένη αποφυγή των αρνητικών ρίσκων και επικέντρωση στο τι μπορεί να χαθεί από τα κεκτημένα.

Τα θετικά συναισθήματα μπορούν να διευκολύνουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων, πράγμα το οποίο με τη σειρά του ενισχύει την υγεία μας με το να αποσβένει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. (Dolphin, Steinhardt, &Cance, 2015).

Επίσης με το να αφιερώνουμε χρόνο στην συνειδητή και αβίαστη απόλαυση των θετικών συναισθημάτων έχουμε  μία ακόμα προστασία έναντι στα συμπτώματα της κατάθλιψης καθώς η απόλαυση ενισχύει την καλή μας ψυχοσωματική κατάσταση και τον τρόπο που γενικότερα προσλαμβάνουμε ικανοποίηση από τη ζωή μας. (Kiken, Lundberg, &Fredrickson, 2017).

Άλλο ένα όφελος των θετικών συναισθημάτων στην υγεία μας είναι ότι έχουν την ιδιότητα να μας βοηθούν να έχουμε μια πιο υγιή καρδιά: ΟιKok& συνεργάτες (2013) παρουσίασαν μια σύνδεση ανάμεσα στους υγιείς καρδιακούς παλμούς και την εμπειρία θετικών συναισθημάτων μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο. 

Παρομοίως, η μετα-ανάλυση αρκετών μελετών έδειξε ότι η καλή ψυχοσωματική κατάσταση ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την καλή καρδιοαγγειακή λειτουργία, την σωματική υγεία γενικά αλλά και με την μακροβιότητα γενικότερα. (Howell, Kern, &Lyubomirsky, 2007).

Πως τα θετικά συναισθήματα προάγουν ψυχική ανθεκτικότητα και βελτιώνουν την μνήμη

Τα θετικά συναισθήματα όχι μόνο προάγουν την καλή ψυχοσωματική υγεία, αλλά έχει παρατηρηθεί ότι συσχετίζονται επιπροσθέτως και με την ψυχική ανθεκτικότητα (resilience) αλλά και την μνήμη.

Μια μελέτη των Pengκαισυνεργατών (2014) ανέδειξε πως τα θετικά συναισθήματα και η ψυχική ανθεκτικότητα συσχετίζονται με ανάλογο τρόπο, υποδεικνύοντας ότι το ένα οδηγεί στο άλλο ή ότι κατά περίπτωση μοιράζονται μια αμφίδρομη σχέση.

Γνωρίζουμε ακόμα ότι η ψυχική ανθεκτικότητα σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την συναισθηματική ρύθμιση, υποδηλώνοντας ότι η εμπειρία πολλών θετικών συναισθημάτων (και η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων) επιτρέπει σε κάποια άτομα να «επανέρχονται» καλύτερα από κάποια άλλα. (Tugade & Fredrickson, 2004).

Τέλος, μια μελέτη των Cohn & συνεργατών, συμπέρανε ότι τα θετικά συναισθήματα έχουν άμεση επίδραση στην ψυχική ανθεκτικότητα, πράγμα το οποίο με τη σειρά του βοηθάει στο να οικοδομιθεί μια ισχυρή αίσθηση ικανοποίησης της ζωής του ατόμου.(2009).

Αυτές οι επιδράσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας «διεύρυνσης και οικοδόμησης» που τα θετικά συναισθήματα φαίνεται να προκαλούν. Όσο περισσότερα θετικά συναισθήματα βιώνει το άτομο, τόσο ενδυναμώνεται η αντίληψη μιας μέσης θετικής συναισθηματικής κατάστασης που επιτρέπει την πιο άμεση «επαναφορά» από το βύθισμα που προκαλεί μια αποτυχία ή τραγωδία.

Επίσης, το να βιώνει κανείς θετικά συναισθήματα σε σταθερή βάση, μπορεί να ωθήσει το άτομο να αναζητήσει μια ευρύτερη ποικιλία δεξιοτήτων που θα προσδώσουν νόημα και ικανοποίηση στην ζωή του στις οποίες θα μπορεί να βασιστεί για να ξανασταθεί στα πόδια του κάθε φορά που η ζωή του βάζει μια τρικλοποδιά.

Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα θετικά συναισθήματα μπορεί να δράσουν προστατευτικά απέναντι στα προβλήματα μνήμης. (MacKenzie, Powell, &Donaldson, 2015). Δεν είναι ξεκάθαρο ακριβώς με ποιο τρόπο αυτό λειτουργεί, αν και πιθανόν, μπορεί να εξηγηθεί μέσα από τη θεωρία «Broaden-and-Build». Τα θετικά συναισθήματα μπορεί να διευρύνουν την ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης ή και να βελτιώσουν  την ικανότητα του ατόμου να θυμάται τόσο σημαντικές (κεντρικές) λεπτομέρειες, όσο και περιφερικές (δευτερεύουσες) (Yegiyan&Yonelinas, 2011).

Τόσο η ενισχυμένη ψυχική ανθεκτικότητα, όσο και η βελτιωμένη μνήμη μπορούν να αποφέρουν οφέλη σε πολλά πεδία της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένου και του εργασιακού πεδίου. Για την ακρίβεια, τα θετικά συναισθήματα μπορούν με αρκετούς τρόπους να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη παραγωγικότητα τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά.

Πως μπορούν τα θετικά συναισθήματα να βελτιώσουν τον εργασιακό χώρο

Τα θετικά συναισθήματα έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετική επίδραση στις ανθρώπινες σχέσεις κάθε είδους (ρομαντικές, φιλικές, οικογενειακές), στην έκβαση θεραπευτικών ή συμβουλευτικών συνεδριών, σε βαθμούς και γενικότερα στην ακαδημαϊκή πρόοδο αλλά και στην προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη. (Linley, Joseph, Maltby, Harrington, &Wood, 2009) ενώ πλέον μπορούμε να προσθέσουμε και άλλο ένα πεδίο σε αυτή τη λίστα: τον εργασιακό χώρο.

Όσο και να προσπαθούμε να τα διαχωρίσουμε, τα συναισθήματά και η προσωπική ζωή έχουν επίδραση πάνω στη δουλειά μας. Ευτυχώς, αυτό μπορεί να λειτουργήσει τόσο με θετικούς, όσο και με αρνητικούς τρόπους.

Τα θετικά συναισθήματα έχουν οδηγήσει σε βελτιώσεις και ποιοτικές αναβαθμίσεις στην εργασιακή μας δραστηριότητα, την ψυχοσωματική υγεία, τις κοινωνικές σχέσεις, την συμμετοχή στα κοινά, αλλά και στο εισόδημα. (Danner, Snowdon, &Friesen, 2001; Lyubomirsky, King, &Diener, 2005), όλα εκ των οποίων συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, με την εργασία.

 Βελτιώνοντας την αφοσίωση των Εργαζομένων

ΜιαπρόσφατημελέτητωνGoswami, Nair, Beehr&Grossenbacher (2016) ενίσχυσε περίτρανα την χέση μεταξύ θετικών συναισθημάτων και αφοσίωσης των εργαζομένων στο αντικείμενο εργασίας τους, καθώς και έδειξε ένα συσχετισμό μεταξύ της χρήσης του χιούμορ από τους διοικούντες με την αφοσίωση των εργαζομένων!

Επίσης, τα θετικά συναισθήματα ενθάρρυναν  την οργανωτική συμπεριφορά σε σχέση με το πλαίσιο (organizationalcitizenshipbehavior) όπου οι εργαζόμενοι δρουν με εθελοντική δέσμευση όσον αφορά στις μη-υποχρεωτικές ή μη-επιβαλλόμενες εργασίες, ενώ ταυτόχρονα επιδεικνύουν αυξημένη αφοσίωση προς το εργασιακό αντικείμενο. Ταυτόχρονα, τα θετικά συναισθήματα είχαν μια διπλά θετική επίδραση με το να μειώνονται αρνητικές συμπεριφορές και στάσεις που δεν συνάδουν με τον κώδικα οργανωτικών αξιών (της επιχείρησης). (Avey, Wernsing, &Luthans, 2008).

Πως βελτιώνεται η ικανοποίηση στον εργασιακό χώρο

Έχει παρατηρηθεί ότι τα θετικά συναισθήματα έχουν σαν αποτέλεσμα ανεπτυγμένη αυτορρυθμιζόμενη αποτελεσματικότητα, υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την εργασία, αλλά και καλύτερη ψυχική υγεία γενικότερα.  (Schutte, 2014).  Επιπροσθέτως, έχει αποδειχθεί ότι τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης ακόμα και κατά τη διάρκεια αντικρουόμενων καθηκόντων ή διαφοράς αντίληψης για το πως αυτά πρέπει να διευθετηθούν από το προσωπικό. (Todorova, Bear, &Weingart, 2014).

Πιο συγκεκριμένα, τα θετικά συναισθήματα του ενδιαφέροντος και της ευγνωμοσύνης συνδέονται με ενισχυμένη εργασιακή ικανοποίηση, ενώ η ευγνωμοσύνη επιδρά θετικά και στην ικανοποίηση που απορρέει από τη συναδελφική σχέση με τους ισότιμους αλλά και τη σχέση με τους ανώτερους στην ιεραρχία. (Winslow, Hu, Kaplan, &Li, 2017).

Η ίδια μελέτη που παρουσίασε τα παραπάνω αποτελέσματα, ανάδειξε το γεγονός ότι τόσο το ενδιαφέρον για την εργασία όσο και η ευγνωμοσύνη που απορρέει από αυτήν, δρουν σαν δείκτες πρόβλεψης της ικανοποίησης που θα βιώσει το προσωπικό από την προαγωγή του στην ιεραρχία. Τα θετικά συναισθήματα δεν ενισχύουν την εργασιακή ικανοποίηση μόνον, αλλά μειώνουν και τις πιθανότητες παραίτησης από την εργασία, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιούν τις επιδράσεις του άγχους στους εργαζόμενους.   (Sui, Cheung, &Lui, 2015).

Αυτά τα ερευνητικά συμπεράσματα είναι ευκολονόητα-είναι λογικό ότι το να βιώνει κανείς θετικά συναισθήματα στην εργασία του όπως χαρά, ενδιαφέρον, ευγνωμοσύνη και ευτυχία, θα οδηγήσει και σε αυξημένη εργασιακή ικανοποίηση. Ο μεγαλύτερος βαθμός εργασιακής ικανοποίησης έχει άμεση και ξεκάθαρη σχέση με τις προθέσεις ενός ατόμου να παραμείνει στο εργασιακό του πόστο / θέση / ρόλο.

Αποτελεσματική Διοίκηση/ηγεσία

Τα θετικά συναισθήματα στον εργασιακό χώρο μπορούν να στρώσουν το δρόμο τρόπον τινά για πιο αποτελεσματική διοίκηση/ηγεσία, καθώς και να αυξήσουν τα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης.

Μια μελέτη του 2013 έκανε χρήση ερωτηματολογίων ανάμεσα στο κατώτερο προσωπικό για να αξιολογήσει την σχέση ανάμεσα στην μετασχηματιστικού τύπου ηγεσία και τα θετικά συναισθήματα από τη μία, και την επίδραση πάνω στην παραγωγικότητα από την άλλη. Η μελέτη λοιπόν συμπέρανε ότι η μετασχηματιστικού τύπου διοίκηση και τα θετικά συναισθήματα έχουν θετική επίδραση στην αποδοτική εκτέλεση των καθηκόντων.  (Liang&SteveChi, 2013).

Η επίδραση της μετασχηματιστικού τύπου  ηγεσίας (transformationalleadership)  λόγω των θετικών συναισθημάτων δεν είχε μόνο ενισχυτική επίδραση στην απόδοση, αλλά και στην εργασιακή αφοσίωση.  (Wang, Li, &Li, 2017).

Παρομοίως, η αυθεντική ηγεσία (authenticleadership) βρέθηκε να οδηγεί σε πιο αποτελεσματικές καινοτομίες ανάμεσα στο προσωπικό, όταν συνδυαζόταν με την παρουσία θετικών συναισθημάτων. (Zhou, Ma, Cheng, &Xia, 2014).

Τέλος, ένα άλλο είδος ηγεσίας, γνωστό ως ηγεσία πνευματικής παρακίνησης (intellectualstimulatorleadership), είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό στο να ενισχύει την εργασιακή ικανοποίηση, προσπάθεια και αποτελεσματικότητα όταν θετικά συναισθήματα όπως του ενθουσιασμού, της ελπίδας, της υπερηφάνειας, της ευτυχίας και της έμπνευσης συνυπάρχουν συμπληρωματικά της ηγεσίας.  (Zineldin, 2017).

Aυξάνοντας τα συνολικά οφέλη για την επιχείρηση

Όταν οι εργαζόμενοι βιώνουν θετικά συναισθήματα στον εργασιακό χώρο, βιώνουν ταυτόχρονα και μια διεύρυνση της προοπτικής που πιθανόν κατά περίπτωση να τους καταστήσει ικανούς να «χτίσουν» σημαντικές δεξιότητες.

Πρώιμες έρευνες πάνω στις επιδράσεις των θετικών συναισθημάτων σε σχέση με τα επιτεύγματα και την παραγωγικότητα, συμπέραναν ότι όσο περισσότερα θετικά συναισθήματα βίωνε ένα άτομο στην εργασία του, τόσο υψηλότερη ήταν η αμοιβή αλλά και οι αξιολογήσεις  από τον προϊστάμενό τους 18 μήνες αργότερα από την περίοδο καταγραφής.(Staw, Sutton, &Pelled, 1994).

Οι Staw & συνεργάτες επίσης παρατήρησαν ότι μεταπτυχιακοί φοιτητές οπλισμένοι με αυξημένα θετικά συναισθήματα είχαν απόδοση μεγαλύτερης ακριβείας σε καθήκοντα λήψης απόφασης σε σχέση με φοιτητές που βίωναν χαμηλότερα επίπεδα θετικά συναισθημάτων.  (1993).

Πιο εκτεταμένες έρευνες ανέδειξαν το γεγονός ότι τα αυξημένα θετικά συναισθήματα είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη διαύγεια όσον αφορά στις προσδοκίες σχετιζόμενες με τον εργασιακό ρόλο, πιο αποτελεσματική και συμβατή χρήση των οργανωτικών δεξιοτήτων, αίσθηση πληρότητας από τον ίδιο το ρόλο, καλύτερες εργασιακές σχέσεις , μια γενικότερη αίσθηση προσωπικής ευθύνης που νιώθουν οι εργαζόμενοι σε σχέση με το έργο που παράγουν και τέλος δημιουργικότητα που οδηγεί σε καινοτομίες, που με τη σειρά της συντελεί στην συνολική οργανωτική επιτυχία. (Harter, Schmidt, &Keyes, 2002).

Επιπροσθέτως, η έκφραση και ενίσχυση των θετικών συναισθημάτων μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη επίτευξη στόχων, είτε αυτά τα συναισθήματα κατευθύνονται προς συναδέλφους, είτε προς προϊστάμενους.  (Wong, Tschan, Messerli, &Semmer, 2013).

Εν κατακλείδι, τα θετικά συναισθήματα (με τη μορφή της ελπίδας, της αισιοδοξίας και της ψυχικής ανθεκτικότητας) αποδείχθηκε ότι όχι μόνον αυξάνουν την εργασιακή ικανοποίηση, τη χαρά που συνδέεται με την εργασία, και την οργανωτική αφοσίωση, αλλά και βελτιώνουν την απόδοση των εργαζομένων, με τρόπο μετρήσιμο τόσο μεαυτο-αξιολογήσεις αλλά και αξιολογήσεις οργανωτικής απόδοσης. (Youssef&Luthans, 2007).

Τι να κρατήσουμε από όλα αυτά…

Στις μέρες μας το ενδιαφέρον για τα θετικά συναισθήματα και της επίδρασής τους στις ζωές μας είναι μεγαλύτερο από ποτέ-και αυτό συμβαίνει για έναν πολύ σημαντικό λόγο:

Τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με ποίκιλα οφέλη στις σχέσεις, στην ψυχοσωματική υγεία του ατόμου, και στην εργασία. Παρακολουθείτε ενεργάτις νέες μελέτες με ότι νέο κυκλοφορεί γύρω από τα θετικά συναισθήματα-με αυτόν τον τρόπο θα ενημερώνεστε για ένα ερευνητικό τομέα γεμάτο κέφι και δράση.

Τέλος Β μέρους

Μετάφραση-επιμέλεια από τα Αγγλικά από τη σελίδα :

www.positivepsychology.com/positive-emotions-list-examples-definition-psychology/

Αρετή Κοκκώση-Δημητρακοπούλου

Πηγές πρωτοτύπου άρθρου

Avey, J., Wernsing, T. S., &Luthans, F. (2008). Can positive employees help positive organizational change? Impact of psychological capital and emotions on relevant attitudes and behaviors. The Journal of Applied Behavioral Science, 44, 48-70.

Burton, C. M., & King, L. A. (2004). The health benefits of writing about intensely positive experiences. Journal of Research in Personality, 38(2), 150-163.

Cabanac, M. (2002). What is emotion?.Behavioural Processes, 60(2), 69-83.

Cohn, M. A., Fredrickson, B. L., Brown, S. L., Mikels, J. A., & Conway, A. M. (2009). Happiness unpacked: Positive emotions increase life satisfaction by building resilience. Emotion, 9, 361-368.

Danner, D. D., Snowdon, D. A., & Friesen, W. V. (2001). Positive emotions in early life and longevity: Findings from the Nun Study. Journal of Personality and Social Psychology, 80, 804-813.

Dolphin, K. E., Steinhardt, M. A., &Cance, J. D. (2015). The role of positive emotions in reducing depressive symptoms among Army wives. Military Psychology, 27, 22-35.

Fredrickson, B. L. (2001). The role of positive emotions in positive psychology: The broaden-and-build theory of positive emotions. American Psychologist, 56, 218-226.

Frederickson, B. L. (2009). Positivity: Groundbreaking research to release your inner optimist and thrive. Oxford, UK: Oneworld Publications.

Harter, J. K., Schmidt, F. L., & Keyes, C. L. (2002). Well-being in the workplace and its relationship to business outcomes: A review of the Gallup studies. In C. L. Keyes & J. Haidt (Eds.), Flourishing: The positive person and the good life (pp. 205-224). Washington, DC: American Psychological Association.

Henley, K. (June 17, 2009). What are the top 10 positive emotions? Huffington Post Wellness. Retrieved from www.huffingtonpost.com/kari-henley/what-are-the-top-10-posit_b_203797.html

Herzenstein, M. (2008). Positive emotions – Theory and application. Advances in Consumer Research, 36, 123-126.

Howell, R. T., Kern, M. L., &Lyubomirsky, S. (2007). Health benefits: Meta-analytically determining the impact of well-being on objective health outcomes. Health Psychology Review, 1, 83-136.

Kok, B. E., Coffey, K. A., Cohn, M. A., Catalino, L. I., Vacharkulksemsuk, T., Algoe, S. B., Brantley, M., & Fredrickson, B. L. (2013). How positive emotions build physical health: Perceived positive social connections account for the upward spiral between positive emotions and vagal tone. Psychological Science, 24, 1123-1132.

Liang, S., & Steve Chi, S. (2013). Transformational leadership and follower task performance: The role of susceptibility to positive emotions and follower positive emotions. Journal of Business & Psychology, 28, 17-29.

Linley, P. A., Joseph, S., Maltby, J., Harrington, S., & Wood, A. M. (2009). Positive psychology applications. In S. J. Lopez and C. R. Snyder (Eds.) The Oxford Handbook of Positive Psychology (2nd ed.). New York, NY: Oxford University Press.

Lyubomirsky, S., King, L., &Diener, E. (2005). The benefits of frequent positive affect: Does happiness lead to success? Psychological Bulletin, 131, 803-855.

MacKenzie, G., Powell, T. F., & Donaldson, D. I. (2015). Positive emotion can protect against source memory impairment. Cognition & Emotion, 29, 236-250.

Ong, A. D., Bergeman, C. S., Bisconti, T. L., & Wallace, K. A. (2006). Psychological resilience, positive emotions, and successful adaptations to stress in later life. Journal of Personality and Social Psychology, 91, 730-749.

Peng, L., Li, M., Zuo, X., Miao, Y., Chen, L., Yu, Y., Liu, B., & Wang, T. (2014). Application of the Pennsylvania resilience training program on medical students. Personality and Individual Differences, 61, 47-51.

Schutte, N. S. (2014). The broaden and build process: Positive affect, ratio of positive to negative affect and general self-efficacy. The Journal of Positive Psychology, 9, 66-74.

Siu, O. L., Cheung, F., &Lui, S. (2015). Linking positive emotions to work well-being and turnover intentions among Hong Kong police officers; The role of psychological capital. Journal of Happiness Studies, 16, 367-380.

Staw, B. M., &Barsade, S. G. (1993). Affect and managerial performance: A test of the sadder-but-wiser vs. happier-and-smarter hypotheses. Administrative Science Quarterly, 38, 304-331.

Staw, B. M., Sutton, R. I., &Pelled, L. H. (1994). Employee positive emotion and favorable outcomes at the workplace. Organization Science, 5, 51-71.

Todorova, G., Bear, J. B., &Weingart, L. R. (2014). Can conflict be energizing? A study of task conflict, positive emotions, and job satisfaction. Journal of Applied Psychology, 99, 451-467.

Tugade, M. M., & Fredrickson, B. L. (2004). Resilient individuals use positive emotions to bounce back from negative emotional experiences. Journal of Personality and Social Psychology, 86, 320-333.

Tugade, M. M., Fredrickson, B. L., & Barrett, L. F. (2004). Psychological resilience and positive emotional granularity: Examining the benefits of positive emotions on coping and health. Journal of Personality, 72, 1161-1190.

Wang, Z., Li, C., & Li, X. (2017). Resilience, leadership, and work engagement: The mediating role of positive affect. Social Indicators Research, 132, 699-708.

Winslow, C. J., Hu, X., Kaplan, S. A., & Li, Y. (2017). Accentuate the positive: Which discrete positive emotions predict which work outcomes? The Psychologist-Manager Journal, 20, 74-89.

Wong, E., Tschan, F., Messerli, L., &Semmer, N. K. (2013). Expressing and amplifying positive emotions facilitate goal attainment in workplace interactions. Frontiers in Psychology, 4.

Yegiyan, N. S., &Yonelinas, A. P. (2011). Encoding details: Positive emotion leads to memory broadening. Cognition & Emotion, 25, 1255-1262.

Youssef, C. M., &Luthans, F. (2007). Positive organizational behavior in the workplace: The impact of hope, optimism, and resilience. Journal of Management, 33, 774-800.

Zhou, J., Ma, Y., Cheng, W., & Xia, B. (2014). Mediating role of employee emotions in the relationship between authentic leadership and employee innovation. Social Behavior & Personality: An International Journal, 42, 1267-1278.

Zineldin, M. (2017). Transformational leadership behavior, emotions, and outcomes: Health psychology perspective in the workplace. JournalofWorkplaceBehavioralHealth, 32, 14-25.

Αφήστε μια απάντηση

error: Content is protected !!